Sidor

tisdag 28 augusti 2012

Kunskap om livet

Det är just vad Ayurveda på sanskrit betyder. Ayur står för livet och Veda står för kunskap. I tusetals år har Ayurveda praktiserats i Indien. Det går ut på att man ser till hela människan, inte bara botar sjukdomar utan också hur man behåller hälsan. Enligt Ayuervedan består varje människa av tre element, de kallas doshor (kroppstyper). De representerar de kemiska, fysiska och psykologiska funtionerna i kroppen. Doshorna förekommer hos alla människor men i olika kombinationer. Enligt Ayurveda så uppsstår obalans om man har för lite eller för mycket av någon av doshorna.

De tre doshorna:
Vata: Snabb, idérik, pratsam, livlig, entusiastisk och anpassningsbar. känner sig ofta splittrad, blir nervös och och orolig, spänningshuvudvärk och problem med sömnen och hon blir utsatt för stress, för mycket tobak och alkohol. Behöver värme, känner sig ofta frusen, behöver dricka mycket och äta varm mat.
Pitta: Målmedvete, skärpt och ambitös, vetgirig och noggrann. Är rädd att misslyckas och ställer därför höga krav på sig själv. Vid obalans reagerar hon med irritation, vrede och avund, lätt att få magkatarr och allergier. Ska undvika starkt kryddad mat och för mycket sol och värme. Mår bäst av måttfullhethet båda av arbete, mat och dryck.
Kapha: Långsam, uthållig, stabil och lugn. Gillar inte förändringar, flyttar ogärna och byter inte jobb. Tänker efter innan hon fattar ett beslut. Blir lätt beroende av vanor, saker eller andra människor. Kommer i obalans vid för mycket sömn eller för lite stimulans. Tendens till överviktig, behöver motion och äta mindre.

 
Jag blir verkligen nyfiken på att prova en Ayurvedisk massage. Det finns flera olika behandlingar att välja mellan och alla behandlingar görs under tystnad.

Jag kommer att prova det här när vi kommer till Goa i vinter. Vad sägs om:

SHIRODARA - Shirodara är en mycket helande behandling där ljummen olja rinner i en jämn ström över pannan, eller närmare bestämt över tredje ögat. Det är sätet för vårt emotionella medvetande. Det är en kraftfull behandling som kan väcka upp djupa minnen men den ger framför allt en djup avslappning i kropp, själ och sinne.

Lånat bilden från en Ayurvedisk clinic i Goa


Och sån tur vi har då :) Ayurvedisk massage utför på vårt hotell Ondas Do Mar. Känns som det skulle kunna bli några behandlingar då :)

Verkar som det finns lite överallt :)

Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar