Sidor

fredag 9 november 2012

Söka rötter i Värmland i berättarfredag

Jag är släktforskare och har under flera års tid letat och rotat i min släkt på både min mammas och pappas sida. Det är många timmar som har gått åt till detta roliga och spännande letande. På min pappas sida kommer vi från Värmland, inte konstigt att jag är så förtjust i texten i Ack Värmeland du sköna… skriven av Anders Fryxell och Fredrik August Dahlberg.

Ack, Värmeland, du sköna, du härliga land!
Du krona för Svea rikes länder!
Ja, om jag komme mitt i det förlovade land,
till Värmland jag ändå återvänder.
Ja, där vill jag leva, ja, där vill jag dö.
Om en gång ifrån Värmland jag tager mig en mö,
så vet jag att aldrig jag mig ångrar.

Ja, när du en gång skall bort och gifta dig, min vän,
då skall du till Värmeland fara;
där finnes nog Guds gåvor med flickor kvar igen,
och alla ä’ de präktiga och rara.
Men friar du där, så var munter och glad!
Ty muntra gossar vilja Värmlandsflickorna ha;
de sorgsna — dem ge de på båten.

Och Värmelandsgossen, han är så stolt och glad,
han fruktar för intet uti världen.
När Konungen bjuder, då drager han åstad,
bland kulor och blixtrande svärden.
Ja! Vore det Ryssar till tusendetal,
han ej dem alla fruktar, han vill ej annat val,
än dö eller segra med ära.

Och skulle han ej strida med glädje och med mod,
och livet sitt våga, det unga?
Där hemma sitter moder och beder för hans blod,
med Bruden, den älskade, unga,
en Värmelandsflicka, så huld och så skön!
För Kung och Land han strider, och hon skall bli hans lön,
Ho kan honom då övervinna?

I augusti 2010 åkte jag och mina föräldrar på en ”Värmlandsresa”, vi åkte till de ställen våra förfäder bott och levat. Vi reste tidigt en morgon från Oslättfors i Gävle, vi tog ett par fika och bensträckarstopp på vägen mot Karlstad. Det var vårt första mål, Värmlandsarkivet i Karlstad. Jag hade i förväg ringt och bokat tid hos dem, detta för att försäkra mig om att det fanns en microkortsläsare ledig för oss när vi kom. På Värmlandsarkivet blev vi otroligt fint mottagna, de var hjälpsamma och trevliga. Som medlem i Sveriges Släktforskare kostade det inget att använda arkivet, vi fick även gratis parkering hela dagen.

Vår släkt heter Brelin och jag visste att det fanns en släktutredning som Fryxell hade gjort, den fanns i originalversion här på arkivet. Vi hittade det vi sökte och det gav oss många timmars spännande läsning.

När vi var klara på arkivet, reste vi vidare i släktens spår. Vi åkte till Alster, Älgå, Grums, Tobyn, Mangskog , Sunne och Arvika. I Arvika övernattade vi, det var ett mysigt litet ställe vi bodde på. Vi besökte kyrkorna i byarna och gick rad för rad av gravstenar för att se om vi kunde hitta några släktingar som tillhörde oss. I Mangskog ville till Humsjön där vår släkt bott i flera generationer, Pekkastorpet/Brelintorpet heter det. Tyvärr finns inget kvar av det som en gång var.
 

Alster Kyrka
                                     
                                                                                   Älgå Kyrka
 
Mangskog Kyrka


 
Sunne Kyrka
Dag 2 åkte vi mot Sunne och kyrkogården där. Vi ville hitta på Nils Brelins grav, han är bror med min pappas farfar. Sunne kyrkogård var stor och vi insåg snabbt att här behövde vi hjälp. Jag gick till expeditionen och sån tur jag hade, där träffade jag på en man som heter Arne Persson, han visste precis var Nils gravsten fanns och dessutom hade han intresserat sig just för Nils släkt och släktforskat på den. Vi bytte lite information och han visade oss Nils grav. Det visade sig att gravstenen var K-märkt och finnas kvar i evighet. Nils bror Johans gravsten i Ljusne Hälsingland gick ett annat öde till mötes, den plockades tyvärr bort för en tid sen.

Bröderna Brelin
Mission completed kan man säga och vi rullade hemåt Gävle igen.


Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar