Sidor

onsdag 20 augusti 2014

Med facit i hand

När jag startade den bloggen bestämde jag mig för att det inte skulle bli en klagomur, i det här inlägget blir det delvis ett undantag. Bara därför att jag måste få det ur mig och för mig är bästa sättet att skriva.
Den här sommaren har varit lång, varm och härlig på många sätt men den har också varit den allra jobbigaste för mig. I början på juni blev jag myggbiten, ja det är väl inget konstigt i sig, man får ju många myggbett under en sommar. Ett av mina myggbett blev till ett fult sår på foten. Det blev så illa att jag blev tvungen att uppsöka min hälsocentral. Där tittade de på såret och gav mig en antibiotikakur. De tog en sårodling och sa att de skulle återkomma med svaret. En vecka senare kontaktade jag dem igen och förklarade att det bara blivit värre. Jag fick komma tillbaka, de tittade igen och från nu skulle jag komma dit och få såret omlagd. Så här fortsatte det i veckor utan något resultat. Under den här tiden togs ytterligare sårodlingar ( det fanns bakterier i såret som visade sig vara resistenta) och jag fick ännu en antibiotikakur. När det gått 8 veckor och mitt sår bara blivit värre och de gjorde inget åt det blev jag så arg och krävde att få en remiss till Infektionsmottagningen (jag hade sagt det ett par gånger tidigare också). Svaret jag fick av ansvarig läkare på hälsocentralen var att hon helst ville klara upp det här själv. Jag ställde till med dunder och brak och till sist lovade hon att remittera i alla fall. Det gick några dagar och jag blev akut sämre och fick uppsöka akuten och äntligen blev jag tagen på allvar. Dagen efter fick jag komma till Infektionsmottagningen. Jag blev inlagd på direkten med intravenös antibiotika i mängder. Jag fick även genomlida ett par väldigt smärtsamma behandlingar. Efter 4 dagar blev jag utskriven men skulle tillbaka varje dag för att få antibiotika intravenöst under ett par veckor. Jag fick veta av infektionsläkaren att det krävs alltid specialistbehandling när det handlar om dessa bakterier. Jag blev fly förbannad, här har jag gått hela sommaren på en hälsocentral som borde ha det här klart för sig och skickat mig vidare direkt när de fick provsvaret. Nä, istället vill man klara upp det själv. Jag blev så arg och ledsen så jag gjorde en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg. Denna hälsocentral och läkare ska inte agera som de har gjort.
Idag är första dagen på mycket mycket länge som jag känner mig skaplig och orka mer än att bara ligga ner.
Dessutom har lokala nyheterna på radion och i tidningarna tagit upp fall hela dagen idag.
I Gefle Dagblad skrev de så här:

Felbehandlat myggbett förstörde sommaren


En kvinna sökte vård för ett infekterat myggbett. Men de antibiotikakurer hon fick gjorde inget bättre och hon försökte flera gånger få träffa en infektionsläkare – utan respons.
Två månader senare lades hon akut in för specialistsjukvård.

Kvinnan, som är i 45-årsåldern och bor i Gävle, gick i början av sommaren till en hälsocentral för att få sin fot undersökt. Den hade svullnat upp efter att ett myggbett utvecklats till ett sår. En läkare tog några prover och gav henne antibiotika.
En vecka senare ringde hon och fick veta att det fanns bakterier i såret. Det hade då vuxit och var två gånger två centimeter stort och en ny antibiotikakur skrevs ut.
Hälsocentralen lade om det några gånger i veckan och kvinnan sjukskrevs på halvtid eftersom hon knappt kunde stödja på foten.
Ytterligare prover togs och det visade sig att hon hade flera olika bakterier i såret – bland annat den resistenta bakterien ESBL.
Hon ska flera gånger ha bett om att få träffa en infektionsläkare men inget hände samtidigt som såret bara blev värre.
Nästan två månader efter att kvinnan först sökte hjälp hade hon så kraftig smärta i foten och en bit upp på smalbenet att hon besökte en familjeläkarjour.
Därifrån skickade de henne direkt till akuten.
Sedan gick det snabbt. Dagen efter blev hon inlagd på infektionsavdelningen och då ska hon också ha fått veta att hon behövde specialistbehandling för bakterierna.
Kvinnan är mycket missnöjd med hälsocentralen och att hon fick lida åtta veckor innan hon fick specialistvård. Nu har hon anmält hälsocentralen till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

Det känns riktigt bra. Jag kommer aldrig att sätta min fot mer på Strömsbro Hälsocentral i Gävle för där leker man med människor som är sjuka. Jag har naturligtvis bytt till en annan hälsocentral som jag känner att jag kommer att kunna känna förtroende för.

Tjingeling
En snart frisk
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar