Närmare bestämt maten i Goa. Jag har aldrig ätit så mycket god mat som när vi sist var i Goa. Varje måltid var himmelsk, jag ville aldrig att den skulle ta slut på tallriken eller att jag skulle bli mätt. Dofterna, färgerna och uppläggningarna var helt obeskrivliga. I beach shacksen serverades den absolut godaste maten, medan de finare restaurangerna hade snyggare upplägg. Billig är den oavsett var du äter :)
Min dotter Anna brukar att få en "hook up" på någon maträtt när vi reser och i Calangute blev det Chicken Tikka Masala, både till lunch och middag i 2 veckor (till och med på planet hem serverades det).
Sen är det förstås kryddorna. Det som oftas används är kummin, gurkmeja, fänkål, svartpeppar, kanel, ingefära, kryddnejlika, vitlök, ingefära och chili. Det finns många olika kryddblandningar, bland annat Garam Masala och Tikka Masala. Curry är också en kryddblandning, curry för oss i väst är inte detsamma för indierna. Det står för en maträtt med kryddad sås och det finns oändliga varianter.
Vad äter man till detta då ? Jo kyckling, lamm, fisk och skaldjur som tillagas. I Goa finns det fantastiskt goda fisk och skaldjursrätter. Nötkött är man ju inte i Indien, kossorna är ju heliga. På vissa restauranger som är riktigt turistiska går det nog att få in en köttbit skulle jag tro.
Maten tillagas ofta i en tandooriugn.
Maten serveras ofta på bananblad och man äter med högerhanden. Det är god sed att äta upp maten, det har jag aldrig problem med, däremot så är jag vänsterhänt och den handen anses inte vara hygienisk nog att äta med :)
Efterrätten är nästan helt given, frukt frukt och frukt. Papaya, mango, ananas, banan, mandariner, lime, citron, mangostan och många fler. Rispuddingar och yoghurt är också populära efterrätter. Det godaste tycker jag är banan doppad i lime och kokos.
Jag längtar verkligen till Goa och den sydindiska maten.
Tjingeling
Paradisfrun
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar