Sidor

torsdag 20 september 2012

Jul i Goa

I LOVE CHRISTMAS! så är det bara. Jag har tomtar i varje vrå, pyntar och bakar. Julgodis är så roligt att göra. I år blir det ju annorlunda, hur ska det gå då när tomtarna får stanna på vinden?
Hur firar man jul i Indien? Vilka traditioner finns där?
När vi var i Calangute sist så åkte vi hem 23 december, pyntat var det både i beachshackar och i palmerna, julmusik spelades lite här och var, även på stranden. Kändes lite konstigt att ligga på stranden i 30 graders värme och höra Bing Crosby sjunga White Christmas :)

 
 Lite svar kommer här efter att jag googlat en stund.
Puh, de firar jul i alla fall. Jultraditionerna infördes av européerna, det finns kristna i Indien även om de är i minoritet, bara 2.3 miljoner :) Julen firas den 25 december som i många andra länder. För kristna i Indien, speciellt katoliker är midnattsmässan, Missa de Galo  på julafton den absolut viktigaste. Familjer går till sin närmaste kyrka för att närvara vid mässan. Kyrkorna är dekorerade med julstjärnor och ljus. När mässan är över firar man med att äta mat, många olika grytor, det är fest, . Det är också nu människor önskar varandra God Jul. På hindi säger man; Bade Din ki Mubarak, på sanskrit säger man; Krismasasya Shubhkaamnaa.
Firandet skiljer sig åt beroende var i Indien man befinner sig. Eftersom vi ska till södra delen skriver jag om det.
I Goa firar man med pompa och ståt och högtidlighet. Husen dekoreras med ljuslyktor i lera på taken eller på väggarna. Även bananträd och mangoträd dekoreras. Stora papperstjärnor och girlanger hängs upp. Det är stora festligheter på stränderna med musik, dans och mat.














               
 
Tomten kallas för Christmas Baba eller Santa Baba.
Vad äter man till jul?
Lammgryta och grillad anka, hembakta kakor, godis och julpudding ofta på indiernas julbord. Säkert mycket annat gott också.

Det ska bli spännande att få uppleva julen i Calangute i år. Det verkar som det stora firandet är på juldagen, vilket betyder att Calle få ha sin födelsedag hela dagen på julafton i år.




Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar