Sidor

måndag 3 oktober 2016

Goa Indien som resemål

Lite om Goa
Goa är Indiens minsta delstat med ca 1,4 miljoner invånare. Goa har varit portugisiskt ända till 1961. Det syns tydligt på byggnaderna och även maträtter har influenser därifrån.

Det finns inga storstäder i Goa, men massor av småstäder och byar. Huvudstaden heter Panaji. När du anländer till Goa så är det till flygplatsen Dambolim, den ligger ca 4,5 mil från till exempel Calangute i norra Goa.
Norra Goa
De 3 mest omtalade byarna är Baga, Calangute och Candolim.
Baga är livligast med sina restauranger och barer och även nattklubbar, Tito’s är ett populärt ställe för den som gillar att partaja hela natten. Även nere på stranden finns det shacks som håller öppet långt inpå natten. Populärt charterställe med andra ord. Försäljare finns i massor på både stranden och längs huvudgatan. Där Baga slutar tar Calangute vid (svårt att veta var gränsen går eftersom de båda ligger vid samma strand. Calangute är lugnare och mera klassad som en badort. Även hit åker gärna charterturister. De finns många ”butiker” längs vägarna ner mot stranden. Här upplever man lite mer vardagsliv, barn som går till skolan, människor på väg till och från sina arbeten och även lokala matmarknader. Det finns även barer och livliga strandshacks även här men de följer lagen och stänger och släcker runt kl 22.00. Mitt i Calangute (i en korsning finns något Calanguteborna är stolta över, Church of St Alex. Candolim avslutar de 3, är från början en liten fiskeby. Här råder lugnet och det känns lite mer modernt med restauranger och butiker.
Överallt finns det möjlighet till aktiviteter av olika slag, bara fantasin sätter stopp för vad man vill göra. Hit till norra Goa reser även indierna själva på semester.

Södra Goa
Här sägs det att lugnet råder. Beskrivs som ett paradis för den som vill ha sol, strandhäng och lugn och ro. Det finns ett pärlband av vackra stränder och längst ner i söder finns Palolem en av de populäraste stränderna. Men det finns naturligvis många fler.
Religionen är i huvudsak hinduism men det finns också muslimer, sikher och kristna.
Det finns ca 300 språk i Indien, Hindi är störst, engelska är också ett officiellt språk i Indien och undervisningen i skolorna är på engelska. I Goa pratas  Konkani, Marathi samt att Engelska.

Valutan heter indiska rupies, 10 rupies är ca 1,29 svenska kronor (sept 2016)


Det är förbjudet att spela hög musik efter kl. 22 i Goa, barer och restauranger stänger ofta då, gatubelysningen släcks, det kan bli svårt att ta sig hem i mörkret.

Ta solskydd under en kokospalm är inte någon bra idé, många skadar sig eller dör av fallande kokosnötter. Det finns ofta varningsskyltar för detta.


Håll koll på kläder och handduk på stranden, kossorna äter vad som helst.


Det råder tropiskt klimat i Goa och temperaturen når ofta 30 grader eller mer. Bästa tid att resa hit är november- april. Temperaturen ligger då runt 25-30 grader.

Tidsskillnaden är +4,5 timme (vid svensk vintertid)

Indierna är otroligt vänliga och tillmötesgående, de vill gärna prata en stund. Många vill inte bli fotograferade och det är viktigt att man respekterar det.


Jag med vänner som betyder mycket för mig
När man äter och hälsar (och vinkar) och lämnar pengar gör man det med HÖGER hand. Det är kränkande att använda vänster hand eftersom den i deras fall används till annat (toalettbesök). Visa heller aldrig fotsulan mot en indier, det är också kränkande.
Man lämnar dricks, 5-10% på notan är vanligt. Dricks på hotellet är bra att lämna lite då och då, service brukar bli intensivare då.

Maten i Goa består till stor del av ris, fisk och curry av olika slag. Men Goas matlagning är väldigt inspirerad av det Europeiska köket eftersom ön tidigare var en portugisisk koloni under fyra sekler. Många maträtter från Goa är populära inslag på menyer i indiska restauranger världen över. Och framförallt maten är så god. 








Prisindex 2016 är 49 (Sverige är 100) det är mindre än hälften så billigt att leva i Goa.
En öl kostar mellan runt 40 rupies
En läsk kostar ca 30 rupies
En måltid kostar ca 300 rupies och uppåt
Man äter och dricker gott för mindre än en svensk hundralapp per dag/person.
En middag för 5 personer för ca 65 kr/person

Goas nationalöl heter Kingfisher, uppkallad efter denna lilla fågel




Bra att packa med sig:
Ficklampa – det blir ofta strömavbrott, har blivit bättre med åren men man vet aldrig
Resorb – vätskeersättning ifall magen strejkar
Värmeljus – ger lite mysfaktor i mörkret på balkongen
Amerikanska dollar – ibland är det ett bra betalningsmedel eller vid växling.
Solkräm
Alcogel – handdesinfektion
Imodium eller Dimor eller nåt liknande (för magen)
Alvedon eller liknande
Muggar i plast (jag brukar köpa på IKEA)

Ok, det var lite om Goa på mitt sätt. Kom ihåg att alla bilder tillhör mig (om jag inte anger annat). I nästa del kommer jag att skriva om hur man planerar, bokar och förbereder en resa till Goa Indien.

Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar