Sidor

söndag 30 oktober 2016

Maten i Goa Indien

I min GoaGuide idag kommer det att handla om maten, aldrig någonstans har jag ätit så mycket god mat som i Goa. Den är himmelskt god, färgrik, doftar underbart och ibland väldigt spicy J I beach shacksen serverades den absolut godaste maten, medan de finare restaurangerna hade snyggare upplägg. Billig är den oavsett var du äter den. Det här med mat kan Indierna, och just i goa så har maten influenser från Europa och Portugal eftersom Goa varit en portugisisk koloni en gång i tiden.

Ris, bönor, linser mm är själva basen i indisk matlagning även grönsakerna förstås. Grönsakerna kokas, friteras eller läggs in. Till maten serveras alltid bröd, det finns två sorter, Chapati och Naanbröd. Det används ofta istället för bestick. Chapati är ett osyrat bröd som är bakat på mjöl,vatten och salt, och som steks i panna. Otroligt gott om du frågar mig J Naanbrödet tillagas i Tandooriugn, det trycks upp mot ugnsväggen och tillagas.

Kryddor!  Det som oftas används är kummin, gurkmeja, fänkål, svartpeppar, kanel, ingefära, kryddnejlika, vitlök, ingefära och chili. Det finns många olika kryddblandningar, bland annat Garam Masala och Tikka Masala. Curry är också en kryddblandning, curry för oss i väst är inte detsamma för indierna. Det står för en maträtt med kryddad sås och det finns oändliga varianter.

Vad äter man till detta då? Jo, kyckling, lamm, fisk och skaldjur. I Goa finns det fantastiskt goda fisk och skaldjursrätter. Nötkött äts inte i Indien, kossorna är ju heliga. På vissa restauranger som är riktigt turistiska går det nog att få in en köttbit skulle jag tro. Maten tillagas ofta i en tandooriugn (lerugn).

Maten serveras ofta på bananblad och man äter med högerhanden. Det är god sed att äta upp maten, det har jag aldrig problem med, däremot så är jag vänsterhänt och den handen anses inte vara hygienisk nog att äta med J


Efterrätten är nästan helt given, frukt frukt och frukt. Papaya, mango, ananas, banan, mandariner, lime, citron, mangostan och många fler. Rispuddingar och yoghurt är också populära efterrätter. Det godaste tycker jag är banan doppad i lime och kokos. Kulfi (glass) är vansinningt god med bl a saffran, pistage, kardemumma. Den här glassen klassas nog som indien nationaldessert.

Är det något vi har lärt oss på våra resor till Goa när det gäller maten och var man ska äta så är det att de små lite undanskymda ställena har den bästa maten. Priserna är också billigare, det har egentligen ingen betydelse för det är billigt var du än äter någonstans. Vi har hittat våra favoritställen så klart med åren, och nästan varje resa hittar vi på en ny favorit J

Här kommer några restaurangtips i Calangute:
Soumyen’s Kitchen -  http://www.chefsoumyenskitchen.com/
En klass för sig, underbar service och god mat med fantastiska uppläggnigar. Priset är något högre än på andra ställen men fortfarande väldigt billigt.


Lånat bilden från restaurangens Facebooksida, https://www.facebook.com/Chef-Soumyens-Kitchen-562350407298654/?fref=ts

Superbra ställe med god mat.



Seby’s Pub & Restaurant -  Ligger lite undanskymd längst ner mot stranden på Holiday street. Här är det familjärt, mysigt och så god mat för en så liten peng. En trerätters middag för ca 50 kr/person (januari 2015).


Babutes On Top – Ligger på huvudgatan genom Calangute. Pub & restaurang. Bra mat och trevlig stämning.



Sen är det alla beach shacksen. Undrar om någon restaurang slår dessa? Underbar mat under enklare former med en underbar utsikt över stranden. 
I shacken Sea Spray brukar vi ofta äta både frukost och lunch. Superbra ställe.

Ett annat bra frukostställe som vi gärna äter på är Nirvana, det ligger alldeles vid Calangute beach. 
Denna bildat är lånad från
https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g306995-d2588177-i89723717-Nirvana_Bar_Restaurant-Calangute_Goa.html
Det finns ju så många ställen att äta på, de ställen jag har nämnt är bara ett ”sandkorn på stranden” . Kom ihåg att våga prova nya ställen.


Matbilder som i alla fall får min mun att vattnas J


Nästan varje resa så har vi firat någons födelsedag och några av gångerna var det jämna år att fira. Vi har beställt tårtor "hotellet har fixat eller våra vänner i strandshacken". Helt fantastiska tårtor har det varit. Kolla här!



Tror det här får bli den sista delen i min GoaGuide. Ramlar jag på nåt nytt så lägger jag såklart upp det här :)

Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar