Sidor

måndag 10 oktober 2016

Vaccinationer och Visum till Goa Indien

Det finns lite att ordna med och förbereda innan man kliver på flyget mot Goa i Indien. Jag är en "listmänniska", så jag skriver självklart en lista på allt som ska göras. Jag gillar känslan när jag kan bocka av saker som är fixat.
Så här ser min lista ut från allra första början.

Listan brukar bli rätt lång för mig innan det är färdigt :)

Vaccinationer
Ska man vaccinera sig? Vilka vaccinationer ska man ta? Och när ska man börja?
Det finns rekommendationer på vilka vaccinationer man bör ha när man reser till Indien. Sen beror det förstås på var i landet du reser till, hur länge du ska vara borta och i vilka miljöer du ska vistas. Du kan läsa här om vad som rekommenderas https://www.vaccinationsguiden.se/vaccinationsguiden/landrek_.php?land=IN
Annars kan du kolla med din vaccinationscentral, det gjorde vi. Vi går alltid till Elinda Vård i Gävle, bra och duktig personal. Vi fick rådet att vaccinera oss mot Hepatit A & B och mot Kolera.

Så här skriver Vaccinationsgruppen.se om Twinrix;
Hepatit A+B (Twinrix)
Twinrix är ett kombinationsvaccin som efter tre doser ger ett komplett skydd mot både Hepatit A och Hepatit B, där skyddet mot Hepatit A är ca 25-30 år och skyddet mot Hepatit B blir livslångt räknat från den sista dosen. För att man ska erhålla ett skydd inför en resa så måste man ta minst två doser av vaccinet, och det ska gärna gå 4 veckor mellan doserna. När man tagit bägge dessa doser erhåller man 1 års skydd. Den tredje dosen tas 9-12 månader efter den första.
När det gäller Koleravaccinet så är det ett drickvaccin som tas i 2 doser. Den första dosen ca 3 veckor innan resan och den andra dosen ca 1 vecka innan. Vaccinet skyddar i ca 6 månader. 


Om du skulle råka bli dålig så vänta inte för länge att kontakta läkare. Det är lätt att bli uttorkad och det bästa är att komma iväg i så tidigt skede som möjligt. Det är här det är så bra att ha "Doctor on Call" på hotellet. Vi har haft medresenärer som blivit sjuka och som har varit tvungen att uppsöka sjukhus. De har snabbt varit på fötter igen efter läkarbesöken, ca ett dygn har det tagit så har magen varit återställd. Det är proffsig och bra vård och det kostar nästan ingenting. Ett läkarbesök, blodprover, sprutor med antibiotika och recept med medicin kostade oss ca 80 kr för 2 års sedan (2014).
Visum till Indien
Det behövs visum för att få komma in i Indien. Här hittar du all information och hur du går tillväga för att ansöka om visum. Steg ett är naturligtvis ett giltigt pass :) kontrollera att det uppfyller kraven innan du sätter igång med din ansökan. 
Nytt från 15 oktober 2015 är att du måste bifoga en kopia på din returbiljett.
En annan nyhet är att du kan ansöka om E-TV (elektroniskt turistvisum), läs noga informationen HÄR.
Vi ansöker om våra visum som vi gjort alla andra gånger, på det gamla sättet, Online HÄR och skickar via post.
Det är en hel del uppgifter som ska anges, det tar en stund att fylla i. Skriv sen ut ansökan (du kommer att behöva ett nytaget foto mot vit bakgrund som är 5 cm x 5 cm). Detta ska klistras fast på din ansökan. Skriv sen under din ansökan. Betala in avgiften. Skicka sedan iväg ansökan med passet (passet måste också vara giltigt 6 månader EFTER att du kommit hem och innehålla minst 2 tomma sidor), och de andra dokumenten som krävs. Sen är det bara att vänta... När passet kommet tillbaka så sitter det förhoppningsvis ett visum fastklistrat däri. 

Vid första anblicken på hur du gör för att ansöka om visumet och allt du ska fylla i osv kan få en att få hicka. Det är rätt mycket jobb med ansökningarna. Men det är inte så krångligt som man tror, gör det steg för steg så kommer det att gå som en dans. Om du väljer att söka på samma sätt som jag så tänk på att det tar lite tid med handläggningen och innan du får tillbaka ditt pass. Jag kommer denna gång att skicka in ansökningarna redan i början på december eftersom det är jul och semestertider. 
Kom ihåg att alltid kolla de senaste reglerna och informationen innan du gör din ansökan, det kan ju ha ändrats.
När man kommit så här långt så är de viktigaste förberedelserna klara anser jag. Skönt... då är det bara resten kvar, hi hi. Nästa del av min GoaGuide kommer att handla om utflykter, vad finns det att se och göra?
Tjingeling
Paradisfrun

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar